Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Βιβλίο, μουσική και πνευματικά δικαιώματα


Οποιοδήποτε βιβλίο (ή περιοδικό), πριν καν κατοχυρωθεί νομικά και κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία, πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα, έναν αριθμό πρωτοκόλλου. Μόνο τότε αποκτά υπόσταση και μπορεί να καταχωρηθεί επίσημα σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων με συγκεκριμένο τίτλο. Στην Ελλάδα ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την καταχώρηση των εκδόσεων (βιβλίων ή περιοδικών) είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας. Μέσω μιας απλής αίτησης ταχυδρομικά ή μέσα από τον ιστότοπο http://www.nlg.gr/ ο συγγραφέας λαμβάνει τo ISBN (διεθνής μοναδικός αριθμός βιβλίου) ή το ISSN (διεθνής μοναδικός αριθμός περιοδικού), που επιτρέπουν την εμπορική διακίνηση των έργων αλλά και δεν έχουν σχέση με πνευματικά δικαιώματα. Η λήψη του ISBN ή του ISSN είναι το προαπαιτούμενο βήμα προκειμένου ο συγγραφέας να κατοχυρώσει νομικά το έργο του.
            Μόλις ολοκληρωθεί η απόδοση ISBN ή ΙSSN ο συγγραφέας μπορεί να προχωρήσει στην κατοχύρωση της ιδιοκτησίας του. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στην Εθνική Βιβλιοθήκη δεν κατοχυρώνονται δικαιώματα αφού ο οργανισμός έχει αρχειακή και μόνο λειτουργία. Ο πλέον ασφαλής τρόπος για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα γίνεται μέσω συμβολαιογραφικής πράξης. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο συμβολαιογράφο να ζητήσει ως αμοιβή 4€ ανά φύλλο. Αυτή η τιμή ωστόσο είναι ενδεικτική και μπορεί να αλλάξει κατόπιν συμφωνίας. Η κατοχύρωση ενός βιβλίου ή περιοδικού μέσω συστημένης επιστολής στα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν ενδείκνυται καθώς δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια στον δημιουργό σε περίπτωση κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας ή δικαστικής διένεξης.


Ο δημιουργός, στην περίπτωση που ασχολείται με τη μουσική, προτού κατοχυρώσει τα πνευματικά του δικαιώματα πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα με το συγγραφέα. Μέσω δηλαδή μιας απλής αίτησης στην Εθνική Βιβλιοθήκη ταχυδρομικά ή μέσα από τον ιστότοπο http://www.nlg.gr/ λαμβάνει τo ISΜN (διεθνής μοναδικός αριθμός μουσικής) που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στην εμπορική διακίνηση των έργων του. Αμέσως μετά μπορεί επίσημα να κατοχυρώσει το έργο του απευθυνόμενος στην ΑΕΠΙ. Η ΑΕΠΙ είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης που λειτουργεί εδώ και περίπου 80 χρόνια και εκπροσωπεί πάνω από 10.000 δημιουργούς (συνθέτες, στιχουργούς, κληρονόμους, ιδιοκτήτες) μουσικών έργων. Επιλέγεται από τους δημιουργούς μουσικής προκειμένου να διαχειρίζεται τα δικαιώματά τους, να τους εκπροσωπεί, να προστατεύει τα έργα τους και να εκτελεί συνολικά τις εντολές τους ως κοινός διαχειριστής της πνευματικής τους περιουσίας. Η μουσική σύνθεση κατοχυρώνεται αυτόματα από τη στιγμή που θα γίνει προσιτή στο κοινό μέσω της κυκλοφορίας ενός δίσκου είτε μέσω μιας συναυλίας είτε μέσω μιας εκτέλεσης στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το διαδίκτυο.
Ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός με όσους διαπράττουν το αδίκημα της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας. Προβλέπεται φυλάκιση για 1 έως 5 χρόνια, ενώ στην που έχουμε παράνομη διακίνηση ήχου (μουσική πειρατεία) η ποινή φθάνει και τα 10 χρόνια κάθειρξη και περιλαμβάνει ακόμα και χρηματικές ποινές που κυμαίνονται από 3.000 έως 100.000 ευρώ.


Ενημερωθείτε: Νομικές συμβουλές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου