Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι νομικές συνέπειες του διαζυγίου(2)


Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια του άρθρου:

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, την επιμέλεια του παιδιού την παίρνει η μητέρα. Ο πατέρας από τη πλευρά του, έχει το δικαίωμα της επικοινωνίας. Δηλαδή, μπορεί να βλέπει το παιδί σε ορισμένα χρονικά διαστήματα τα οποία έχουν προκαθοριστεί με ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένα οι μέρες και οι ώρες.

Καταβολή διατροφής προς τη σύζυγο και τα ανήλικα παιδιά
Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος αδυνατεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από την εργασία ή την περιουσία του, έχει το δικαίωμα να ζητήσει διατροφή από τον άλλον. Τέσσερις είναι οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την παροχή διατροφής:
-          εάν η ηλικία ή η κατάσταση υγεία του ενός συζύγου δεν του επιτρέπουν να εργάζεται
-          εάν έχει την επιμέλεια ανηλίκου παιδιού και συνεπώς αδυνατεί να εργάζεται
-          εάν δεν βρίσκει σταθερή εργασία ή χρειάζεται επαγγελματική εκπαίδευση
-          εάν το δικαστήριο για λόγους επιείκειας επιδικάζει τη διατροφή

Σχετικά με τα ανήλικα τέκνα, το ύψος της διατροφής τους προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες τους όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής τους (ηλικία, υγεία) και περιλαμβάνει όσα είναι αναγκαία για την συντήρηση, την ανατροφή, την επαγγελματική καθώς και την εκπαίδευση τους. Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή συνιστά ποινικώς κολάσιμο αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος. Έτσι μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατόπιν σχετικής μηνύσεως, που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την καταβολή της οφειλόμενης διατροφής.


Κατανομή της περιουσίας ανάμεσα στις δύο πλευρές (περίπτωση κοινοκτημοσύνης)
Καθένας από τους συζύγους παραμένει κύριος της ατομικής του περιουσίας, ανεξαρτήτως αν αυτή αποκτήθηκε πριν ή μετά τον γάμο και λαμβάνει ό, τι του αναλογεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί λύσεως της κοινωνίας και διανομής των κοινών πραγμάτων. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι το επιθυμούν, ο νόμος τους παρέχει την δυνατότητα να επιλέξουν το σύστημα της κοινοκτημοσύνης: κάθε σύζυγος δηλαδή μεταβιβάζει στον άλλον το μισό του κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχουν αποφασίσει να υπαχθεί στο σύστημα της κοινοκτημοσύνης.



Διαβάστε τα άρθρα μας:¨

offshore εταιρείες ερωτήσεις και απαντήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου