Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Φορολόγηση και όρια νομιμότητας μιας offshore εταιρείας


Μια υπεράκτια offshore εταιρεία αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και το καθεστώς φορολόγησης στο οποίο υπόκειται εξαρτάται από τη νομοθεσία του κράτους ίδρυσής της.
Αναλυτικά, η άµεση φορολογική επιβάρυνση επί των κερδών µιας υπεράκτιας
εταιρείας ανά χώρα-φορολογικό παράδεισο είναι η εξής:

ΧΩΡΑ                                                 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 
ANDORRA                                                                0% 
BAHAMAS                                                                % 
BARBADOS                                                              1-2,5% 
BERMUDA                                                                0% 
COOK ISLANDS                                                      0% 
CYPRUS                                                                    4,25% 
GIBRALTAR                                                             0% 
GUERNSEY                                                                          0% 
HONG KONG                                                           0% 
IRELAND                                                                  0% 
JERSEY                                                                      0-2% 
MADEIRA                                                                 0% 
MALTA                                                                      0% 
MAURITIUS                                                             15% 
MONACO                                                                  0% 
NEVIS                                                                        0% 
PANAMA                                                                  0% 
SAMOA                                                                     0% 
SWITZERLAND                                                       10-35% 
TURKS & CAICOS ISLANDS                                0% 

Πέρα από τη φορολόγηση επί των κερδών, η εκμετάλλευση ακινήτων και η απασχόληση μισθωτών δεν απαλλάσσουν την εταιρεία και από πρόσθετες υποχρεώσεις, οι οποίες είναι η τήρηση βιβλίων, η υποβολή ισοζυγίου και συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και η υποβολή περιοδικών δηλώσεων φόρου στην αντίστοιχη εισπρακτική υπηρεσία. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους γενικούς κανονισμούς των δικαιοδοσιών των υπεράκτιων εταιρειών, «οι εργασίες ή δραστηριότητες των υπεράκτιων εταιριών πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά εκτός της χώρας εγκατάστασης τους» ενώ επίσης «δεν επιτρέπεται στις επιχειρήσεις αυτές να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες εντός της επικράτειας της χώρας εγκατάστασης, είτε σε μόνιμους κατοίκους, είτε σε αλλοδαπούς, ωστόσο οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διοικούνται και να έχουν μόνιμη εγκατάσταση στις πιο πάνω χώρες». Εάν λοιπόν μια επιχείρηση ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς και αποδεικνύεται ότι καλύπτει επαρκώς το σύνολο των υποχρεώσεών της, η νομιμότητά της είναι θεσμικά κατοχυρωμένη.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις κατά της λειτουργίας των υπεράκτιων εταιρειών. Η κριτική απέναντι στις εταιρείες αυτές στηρίζεται στη σύνδεσή τους με μηχανισμούς ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και επιρροής τους στη λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.  
Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί η δημιουργία εταιρειών «φαντασμάτων» ή «βιτρινών», οι οποίες απορροφούν κεφάλαιο-προϊόν παράνομων ενεργειών (λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών κ.λπ.) και μέσα από νόμιμες ενέργειες προσπαθούν να το δικαιολογήσουν. Στην περίπτωση αυτή οι δράστες μεταφέρουν το «βρώμικο χρήμα» από τη μία εταιρεία στην άλλη. Τα τελευταία χρόνια οι συναλλαγές αυτές έχουν επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο.

 Προκειμένου να νομιμοποιηθούν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, offshore εταιρείες προχωρούν στην αγορά μετοχών, κεφαλαίων, ομολόγων, ενώ και οι ίδιες εισάγουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο. Τέλος, τα τελευταία 15 χρόνια μελετάται προσεχτικά η επίδραση των υπεράκτιων κέντρων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 Έχει διαμορφωθεί ένας κατάλογος από 37 υπεράκτια κέντρα, οι οποίες χωρίζονται σε συνεργάσιμες και με ως προς τον έλεγχο που ασκούν στις offshore εταιρείες και την τήρηση των κανονισμών του οργανισμού Financial Stability Forum, που θεσπίστηκε επί τούτου το 1999. 
Διαβάστε επίσης:

2 σχόλια:

  1. Γεια σας φίλοι θέλω απλώς να χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να ευχαριστήσω αυτόν τον υπέροχο υπάλληλο δανείου, τον κ. Ben Lee, ο οποίος με βοήθησε με ένα δάνειο, χρειάζομαι πολύ 7.000.000,00 δολάρια ΗΠΑ, οπότε ήρθα με τον κ. Ben Lee έναν υπεύθυνο δανείου, γι 'αυτό ήρθα σε επαφή με το email του και εγώ πήρα το ποσό του δανείου $ 7.000.000,00 USD. Θα συμβουλεύσω όποιον έχει ανάγκη δανείου να επικοινωνήσει με το email: 247officedept@gmail.com Ή μπορείτε να κάνετε whatsapp του μέσω +1-989-394-3740.

    ΑπάντησηΔιαγραφή