Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αποφυγή διπλής φορολόγησης (μέρος πρώτο)


Διπλή φορολόγηση προκύπτει όταν ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιείται οικονομικά και επιχειρηματικά τόσο στη χώρα μόνιμης κατοικίας του όσο και σε άλλη χώρα. Η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου έφερε τα κράτη αντιμέτωπα με προβλήματα που πήγαζαν από τη διπλή φορολογία των νομικών και φυσικών προσώπων, με αποτέλεσμα να συναντήσει εμπόδια η ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων. 

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με τη σύναψη διεθνών συμβάσεων, οι οποίες είναι γνωστές ως Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν στην αποφυγή της διπλής φορολογίας του ίδιου εισοδήματος στο ίδιο πρόσωπο και εφαρμόζουν τις εξής τακτικές:

-          τα κέρδη της επιχείρησης ενός κράτους φορολογούνται μόνο στο ίδιο το κράτος, εκτός αν η επιχείρηση ασκεί εργασίες στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος, μέσω μιας μόνιμης εγκατάστασης σε αυτό. Στην περίπτωση αυτή τα κέρδη της επιχείρησης μπορούν να φορολογούνται στο δεύτερο κράτος, αλλά μόνο ως προς το τμήμα αυτών το οποίο προέρχεται από τη μόνιμη εγκατάσταση.

-          τα  μετοχικά μερίσματα (τα ποσά από τα κέρδη μιας εταιρείας που αντιστοιχούν σε μετοχές και διαμοιράζονται στους μετόχους) φορολογούνται στο κράτος-πηγή.

-          εισόδημα που αποκτάται από κάτοικο του ενός συμβαλλόμενου κράτους από ακίνητη περιουσία (συμπεριλαμβανομένου και του εισοδήματος από γεωργική ή δασική δραστηριότητα) που βρίσκεται στο άλλο συμβαλλόμενο κράτος φορολογούνται μόνο στο δεύτερο κράτος.

-          οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες δεν φορολογούνται σύμφωνα με τον τόπο προέλευσής τους αλλά ως υποκείμενα διεθνών υπεράκτιων κέντρων με χαμηλότατη φορολογική επιβάρυνση.
-          όσοι ασκούν  ελευθέρια  επαγγέλματα (ιατροί, κτηνίατροι, φυσιοθεραπευτές, βιολόγοι, ψυχολόγοι, δικηγόροι, δικολάβοι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, αρχιτέκτονές, μηχανικοί κ.λπ.) απολαμβάνουν αποκλειστική φορολογία των εισοδημάτων τους στον τόπο κατοικίας τους, όταν ισχύει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ του κράτους κατοικίας και του κράτους από το οποίο κατάγονται. 


Μάθε περισσότερα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου