Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αποφυγή διπλής φορολόγησης (μέρος δεύτερο)


-          τόκοι που προκύπτουν σε ένα κράτος και καταβάλλονται σε κάτοικο του άλλου συμβαλλόμενου κράτους μπορεί να φορολογούνται στο δεύτερο κράτος.

-          δικαιώματα (μετοχικό μερίδιο από συμμετοχή σε μια εταιρεία), που προκύπτουν στο ένα συμβαλλόμενο κράτος και καταβάλλονται σε κάτοικο του άλλου συμβαλλόμενου κράτους, μπορεί να φορολογούνται στο δεύτερο, αν αυτός ο κάτοικος είναι ο δικαιούχος των δικαιωμάτων.

-          αμοιβές διοικητικού συμβουλίου που αποκτώνται από κάτοικο ενός κράτους με την ιδιότητα του μέλους διοικητικού μιας εταιρείας, η οποία είναι κάτοικος ενός δεύτερου κράτους, φορολογούνται στο δεύτερο κράτος.

-          εισόδημα που αποκτάται από κάτοικο ενός κράτους από επαγγελματικές υπηρεσίες (επιστημονικές, φιλολογικές, καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και διδακτικές) φορολογείται μόνο σε αυτό το κράτος, εκτός αν αυτός διατηρεί βάση σε ένα δεύτερο κράτος για το σκοπό της άσκησης των δραστηριοτήτων του. Αν αυτός διατηρεί μια τέτοια καθορισμένη βάση, το εισόδημα μπορεί να φορολογείται και στο δεύτερο κράτος, αλλά μόνο κατά το ποσό που ανήκει σε αυτήν την καθορισμένη βάση.
-          αμοιβές διοικητικού συμβουλίου και άλλες παρόμοιες πληρωμές που αποκτώνται από κάτοικο του ενός συμβαλλόμενου κράτους με την ιδιότητά του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή οποιουδήποτε παρόμοιου οργάνου μιας εταιρείας, η οποία είναι κάτοικος του άλλου συμβαλλόμενου κράτους, φορολογούνται σε αυτό το άλλο κράτος.



Η  Ελλάδα  έχει  υπογράψει  συμβάσεις αποφυγήςδιπλής φορολογίας με: την Αλβανία, την Αρμενία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία,  τη  Γαλλία,  τη  Γερμανία,  τη  Γεωργία,  τη  Δανία,  την  Ελβετία,  τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ιρλανδία, την  Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία,  την  Κίνα, την  Κορέα,  το  Κουβέιτ, την  Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, τη Μολδαβία, τη Νορβηγία, τη Νότιο Αφρική, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη  Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Σουηδία,  την Τουρκία, την Τσεχία και την Φινλανδία.
Η Κύπρος -με τη σειρά της- συμμετέχει σε 32 συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που εφαρμόζονται σε 40 χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής: Αυστρία, Λίβανος, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κίνα, Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Σουηδία, Καναδάς, Κροατία, Μολδαβία.


Μάθε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου